اولین واکنش بازار ارز به کابینه پزشکیان / ریزش نرخ دلار و سکه ادامه دارد؟
به گزارش ایران ماین، بازار ارز تهران دومین روز هفته را در حالی آغاز کرد که فعالان ارزی در روزهای اخیر منتظر اعلام اسامی وزرای پیشنهادی مسعود پزشکیان و تیم اقتصادی و سیاسی او بودند. این اسامی امروز قبل از ظهر در بهارستان و در میان نمایندگان مجلس شورای اسلامی معرفی شد و در این میان، نامهای عبدالناصر همتی بهعنوان وزیر پیشنهادی وزارت اقتصاد و سید عباس عراقچی برای سمت وزیر امور خارجه، توجه معاملهگران ارزی را به خود جلب کرد. آن طور که شواهد نشان میدهد اگر مجلس به همتی رأی اعتماد بدهد، او دومین وزیر اقتصادی خواهد بود که پس از ریاست بر بانک مرکزی، به وزارت اقتصاد میرود.
واکنش بازار ارز به بازگشت همتی به عرصه اقتصادی
این موضوع برای فعالان بازار ارز از اهمیت ویژهای برخوردار است، چرا که بعضی از بازیگران ارزی، عبدالناصر همتی را بهعنوان یکی از نوسان گیران بزرگ میشناسند. او چند وقت قبل در کلابهاوس انتقاداتی نسبت به تزریق مداوم بانک مرکزی مطرح کرده و اظهار داشته که این بانک به طور مداوم اقدام به تزریق میکند، ولی این اقدام نهتنها نرخها را نزول نمیدهد، بلکه باعث بالا رفتن آنها نیز میشود.
همتی تأکید کرده بود که تزریق باید بهصورت آبشاری انجام شود، به این معنا که باید از سطوح بالاتر صورت گیرد و نه در حداقل نرخ. به گفته او، تزریق در حداقل نرخ تنها به ایجاد رانت منجر میشود. او همچنین اشاره کرده که در سالهای ۹۷ تا ۹۹ هیچ تزریقی در بازار اسکناس نداشته و حتی ۱ میلیارد دلار از بازار جمعآوری کرده است.
بوی برجام در بازار فردوسی
از سوی دیگر در سالهای اخیر، یکی از عوامل کلیدی که اثر زیادی بر روند بازارها داشته، موضوعات مرتبط با تنشزدایی در سیاست خارجی و بهبود روابط با کشورهای دیگر بوده است. به همین دلیل، امروز بعضی از معاملهگران در واکنش به نام عباس عراقچی اظهار کردند که احتمالاً بوی برجام بهزودی به بازار فردوسی خواهد رسید.
تخلیه شدن هیجانات ارزی ؟
فارغ از ماجرای پاستور و بهارستان، بعضی از معاملهگران با اشاره به صبر استراتژیک ایران در قبال اقدام اخیر اسرائیل در تهران میگویند که ریسکهای سیاسی در حال تخلیهشدن است و به همین دلیل خبری از خریداران هیجانی در بازار نیست.
دست بازارساز پر است؟
در کنار عوامل ذکر شده، بعضی از معاملهگران نوسان نرخ ارز را به فعالیتهای بازارساز و درآمدهای نفتی مرتبط میدانند. این ادعا با گزارش اخیر رویترز که به نقل از منابع کشتیرانی و دادهها منتشر شده، ارتقا میشود. در این گزارش آمده است که ایران خریداران جدیدی برای نفت خام خود پیدا کرده و محمولههای نفتی این کشور به عمان و بنگلادش ارسال شده است. معاملهگران بر این باورند که فروش نفت میتواند منابع ارزی کشور را تأمین کند و احتمال ورود بازارساز به بازار و آغاز تزریق ارز را ارتقا کرده است.
اثر طرح فروش خودرو روی بازار دلار
از منظر معاملهگران موضوع دیگری که امکان دارد بر نوسانات ارزی اثر بگذارد، آغاز جدیدترین طرح فروش محصولات ایرانخودرو است. این طرح به طور مستقل از سامانه یکپارچه فروش خودرو اجرا میشود و داوطلبان ملزم به انتقال وجه ۲۲۰ میلیون تومان بهحساب وکالتی خود هستند. تحلیلگران اقتصادی بر این باورند که این اقدام امکان دارد نقدینگی موجود در بازار ارز را به سمت بازار خودرو هدایت کرده و در نتیجه به رکود در بازار ارز منجر شود.
با تمام این اوصاف نرخ ارز در دومین روز هفته چه مسیری را طی کرد؟
بر اساس اطلاعات موجود، نرخ دلار در تهران که روز شنبه به حدود ۶۰ هزار و ۱۵۰ تومان نزولیافته بود، روز یکشنبه با نرخ ۵۹ هزار و ۹۵۰ تومان آغاز به کار کرد و در بعدازظهر به ۵۹ هزار و ۶۰۰ تومان رسید. همچنین، نرخ دلار در بازار هرات که دیروز با ۵۹ هزار و ۵۳۰ تومان معامله میشد، امروز به نزدیک مرز ۵۹ هزار تومان نزدیک شد. نرخ درهم نیز امروز با نزول ۲۰ تومانی وارد بازار شد و در عصر به ۱۶ هزار و ۲۶۰ تومان رسید.
نرخ ها به مرز حمایتی رسیدند
در شرایط کنونی، تحلیلگران فنی بر این باورند که بازارها به لایه حمایتی اصلی نزدیک شدهاند و در صورت نزولی شدن دوباره نرخ درهم، احتمال افت دلار تا لایه ۵۸ هزار و ۶۰۰ تومان وجود دارد. بااینحال، بعضی دیگر معتقدند که بهتدریج فشار و هیجان فروش در بازار نزول خواهد یافت و در صورت تغییر روند، امکان دارد بازار تمام افتهای قبلی را جبران کند.
طلا کاهشی شد/ سکه سقوط کرد
اگر از وضعیت بازار ارز عبور کنیم، بر اساس اطلاعات منتشر شده در وبسایت اتحادیه طلا و جواهر، طلا ۱۸ عیار عصر امروز با ۳ میلیون و ۴۸۵ هزار و ۸۰۰ تومان به فروش رسید و نرخ سکه امامی نیز امروز کانال ۴۲ میلیون تومان را از دست داد و تا ۴۱ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان پایین آمد و این در حالی است که روز قبل هر قطعه سکه امامی در حدود ۴۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان معامله شده بود.