ان اف تی CC0 چیست؟ بهترین نشانهای CC0 NFT کداماند؟
فضای نشانهای غیرمثلی یا همان انافتیها (NFT) هر روزه شاهد ظهور پروژههای جدید است. یکی از جدیدترین حوزههای مورد بحث، ان اف تی سی سی زیرو یا بهعبارتی نشان غیرقابل تعویض CC0 است. «CC۰» مخفف عبارت «Creative Commons Zero» و یک حق نشر یا همان کپی رایتی است که اجازه استفاده از اثر هنری متصل به نشانهای غیرمثلی (NFT) را برای عموم مردم آزاد میکند.
ازآنجاییکه این حوزه بسیار جدید است، بسیاری از افراد مجوزها یا اجازهنامههای CC را با حقوق نشر CC0 اشتباه گرفته و نحوه تعاملشان با نشانهای غیرمثلی را بهدرستی درک نمیکنند. در این مطلب از ارزدیجیتال، به زبان ساده و بهصورت جزئی، تفاوت مجوز CC با کپی رایت CC0 را ارزیابی کرده و نحوه کارکردشان در فضای نشانهای غیرقابل تعویض را توضیح میدهیم. در ادامه، بهترین پروژههای CC0 NFT را نیز معرفی میکنیم.
کپی رایت در آثار هنری چیست؟
پیش از اینکه وارد بحث اصلی شویم، بهتر است ابتدا موارد حقوقی و قانونی مالکیت فکری یک اثر هنری را درک کنیم.
مقررات مالکیت معنوی
وقتی هنرمندی یک اثر هنری را منتشر میکند، حق تکثیر آن اثر را هم بهصورت خودکار بهدست میآورد که بهعنوان نوعی مالکیت فکری (Intellectual Property) در نظر گرفته میشود. حفاظت از این اثر هم بسته به مقررات محلی مالکیت فکری (IP) در هر کشور متفاوت است.
کپی رایت و علامت تجاری
در ایالات متحده امکان دارد یک علامت تجاری تحت یک مالکیت فکری مشخص ثبت شود که آن را دربرابر استفاده بدون اجازه توسط دیگران برای سرویس ها یا کالاهای مشابه محافظت میکند.
تفاوت کپی رایت با علامت تجاری هم در این است که نیازی به ثبت آن در دفتر ثبت اختراعات و علائم تجاری کشور مورد نظر نیست و با ساخت اثر هنری، به خودیخود برای سازنده آن ایجاد میشود.
مالکیت عمومی
اگر یک اثر هنری توسط یک فرد، مانند نویسنده یک کتاب، ایجاد شود، کپی رایت آن از زمان ایجاد تا ۷۰ سال پس از مرگ نویسنده دوام دارد. پس از آن، اثر به مالکیت عمومی (Public Domain) جابجایی مییابد و دیگر تحت قانون کپی رایت و حق تکثیر محافظت نمیشود.
بعضی از آثار محبوبی که در مالکیت عمومی قرار دارند شامل «دراکولا» و قطعه معروف کلاسیک «فور الیزه» اثر موتزارت هستند. اگر کسی بخواهد فور الیزه را در یک کنسرت اجرا کند، نیازی به کسب اجازه ندارد و تنها ملزم به معرفی موتزارت بهعنوان خالق اثر است.
حقوق مالکیتی در ان اف تی به چه شکلی است؟
در رابطه با موارد مالکیتی مربوط به نشانهای NFT، باید دو جنبه را بررسی کنیم: یکی حق تکثیر در اثر هنری متصل به نشان و دیگری، میزان آزادی دخل و تصرف در خود نشان غیرمثلی توسط خریدار.
کپی رایت در اثر هنری متصل به نشان غیرمثلی
میدانیم که انافتیها واحدهای دادهای منحصربهفردی هستند که میتوانند به فایلهای دیجیتالی مانند آثار هنری و دیگر انواع آثار دارای کپی رایت متصل شوند. پس از اینکه یک نشان غیر مثلی متصل به یک اثر اصطلاحاً «مینت» یا روی یک پلتفرم بلاک چینی منتشر میشود، هرگونه فروش آن نشان بهصورت دیجیتالی روی یک زنجیره بلوکی ثبت میشود و خریدار آن نیز یک نشان منحصربهفرد متصل به اثر را تحت مالکیت خود خواهد داشت.
باوجوداین، حق مالکیت اثر هنری متصل به نشان بهطور خودکار به خریدار داده نمیشود، مگر اینکه توافقنامه قانونی جداگانهای وجود داشته باشد که بهصراحت کپی رایت آن را واگذار کرده باشد. بنابراین، مشابه مالکیت یک نسخه شمارهگذاریشده از یک اثر هنری، صاحب یک ان اف تی هرگونه اتفاق مربوط به نشان تحت مالکیت خود را کنترل میکند، ولی اثر هنری متصل به آن را خیر.
پس مسلّم است که خریدار یک انافتی بدون توافقنامه قانونی جداگانه، حقوق مربوط به اثر متصل به نشان را در اختیار نداشته و کنترلی بر توانایی دیگران در کپی یا بازسازی اثر ندارند؛ این حقوق بهطور انحصاری در اختیار صاحب اثر باقی میمانند.
میزان آزادی دخل و تصرف در نشان ان اف تی
معمولاً مالک (خریدار) یک نشان غیر قابل معاوضه، تمام حقوق نشان خود را در اختیار ندارد، مگر اینکه به صراحت ذکر شده باشد. بنابراین باوجودیکه شما مالک یک NFT هستید، ولی امکان دارد اجازه تغییر (ویرایش) نشان یا شکایت از اشخاص دیگر به دلیل نقض حقوق کپیرایت، مثلاً استفاده از تصویر نشان برای ساخت تصاویر دیگر یا عرضه توکنی دقیقا مشابه نشان شما بهعنوان اثر خودشان را نداشته باشید.
یکی از نمونه نشانهای ان اف تی که تحت کپی رایتِ CC0 قرار ندارد، مجموعه بورد ایپ یات کلاب (BAYC) است که تا کنون شاهد اختلافات و درگیریهای سازندگان پروژههای مشابه آن با سازندگان اصلی بودهایم.
البته، نشانهای ان اف تی دیگری نظیر کریپتو کیتیز (Cryptokitties) هم بودهاند که حقوق کپی رایت محدودی را به خریداران خود اعطا کردهاند. مالکان نشانهای غیرمثلی کریپتو کیتیز حق سودآوری تا ۱۰۰,۰۰۰ دلار ایالات متحده در سال از درآمدهای ناشی از خریدوفروش ان اف تیهای خود را دارند.
مجوزِ Creative Commons یا CC چیست؟
ابزارهای حقوقی کریتیو کامنز (Creative Commons) یا همان CCها که در فارسی «مشترکات خلاقانه» ترجمه میشوند، روشی استانداردشده برای هنرمندان هستند تا اجازه کپی، بهاشتراکگذاری یا استفاده مجدد از آثارشان را به عموم مردم دهند. در غیراینصورت، تمام این اقدامات تحت قانون کپی رایت بدون کسب اجازه خاص از صاحب اثر ممنوع است.
ازآنجاییکه مالکیت یک نشان غیر قابل معاوضه و مالکیت حق نشر اثر هنری مربوط به آن میتواند جداگانه باشد، امکان استفاده از مجوزهای CC برای خود اثر هنری تحت استفاده وجود دارد. بعضی از هنرمندان درحالحاضر از این مجوزها استفاده میکنند.
کپی رایت Creative Commons Zero یا CC0 چیست؟
CC۰ مخفف «Creative Commons Zero» و در ترجمه فارسی بهمعنای «مشترکات خلاقانه صفر»، نوعی حق نشر است که خالقان آثار هنری بهوسیله آن میتوانند از تمام منافع قانونی و حقوق مالکیت فکری مربوط به آثار خود صرفنظر کرده و آنها را به مالکیت عمومی منتقل کنند. به این حالت، «No Rights Reserved» یا «بدون حقوق محفوظ» میگویند.
بنابراین، درصورتی که یک اثر هنری دارای حق نشر CC0 باشد، استفاده از آن برای مقاصد مختلف نظیر تکثیر، برندینگ و بازاریابی بلامانع است. مثلا، شما میتوانید از یک ان اف تی دارای کپی رایت CC0 بهعنوان لوگوی کمپانی یا محصول خود استفاده کنید.
تفاوت CC و CC0 چیست؟
همانطور که گفتیم، CC0 بهمعنای واگذاری حقوق مالکیت فکری یک اثر هنری به عموم مردم است. بااینحال، ازآنجاییکه این واگذاری بر حق نشر یک اثر اثر میگذارد، اغلب اوقات به اشتباه بهعنوان یک مجوز شناخته میشود. به استناد وبسایت «Creative Commons»، باید گفت که CC۰ یک مجوز نیست و یک حق نشر یا کپی رایت به شمار میرود.
یک مجوز یا License در CC توصیفکننده آنچیزی است که مالک اثر اجازه انجامش را به شما میدهد. ولی واگذاری حق نشر در CC0 تمام حقوق را آزاد میکند، به این معنا که هیچکس دارنده حق نیست و اثر به مالکیت عمومی تعلق میگیرد.
پس وقتی از یک CC0 برای یک اثر هنری استفاده میکنید، تمام حقوق تحت کپی رایت آن را آزاد کرده و اعلام میکنید که نمیخواهید هیچ کنترلی بر حقوق آن داشته باشید. دراینحالت، آن اثر هنری برای استفاده عموم آزاد است. البته باید دقت داشته باشید که سایر حقوق مانند حقوق شهرت، علامت تجاری و حریم خصوصی امکان دارد همچنان برای اثر هنری مربوطه پابرجا باشند، مگر اینکه واگذاری آنها صریحاً به نوعی دیگر صورت گرفته باشد.
نشان ان اف تی CC0 یا CC0 NFT چیست؟
ان اف تی CC0 نوعی نشان غیرمثلی و غیرقابل تعویض است که حقوق مالکیت فکری اثر هنری متصل به آن به عموم تعلق دارد و هر کسی بدون نیاز به کسب مجوز و معرفی هنرمند، تیم یا سازنده نشان مورد نظر، میتواند از آن اثر هنری برای مقاصد تجاری خود استفاده کند.
حالا شاید بپرسید چرا یک نفر باید از ساختار CC0 برای تولید یک نشان NFT استفاده کند؟ پاسخ ساده است؛ سازندگان با استفاده از کپی رایت CC0 درصدد بالا رفتن استفاده و بازدید از نشان ان اف تی خود هستند که در نتیجه، به بالا رفتن مقدار خرید و فروش، شهرت و فرصتهای بیشتر سودآوریشان منجر میشود.
در مثال زیر که از تصاویر ویکیپدیای مربوط به ورودی یک ان اف تی بهدست آمده، تصویرگر آن، حقوق مجوزی CC0 را روی تصویر اعمال کرده است.
تفاوت مالکیت اثر هنری و نشان غیرمثلی در ساختار CC0 چیست؟
سایت «Creative Commons» درخصوص کاربردهای مجاز تحت کپی رایت CC0 نشانهای غیرقابل معاوضه اینگونه نوشته است:
شخصی که یک اثر را با این سند مرتبط کرده است، با انصراف از تمامی حقوق خود بر اثر هنری در لایه جهانی تحت قانون کپی رایت، ازجمله تمام حقوق مرتبط و پیرامون آن، اثر را به مالکیت عمومی اختصاص داده است. شما اجازه کپی، اصلاح، توزیع و استفاده از اثر را حتی برای اهداف تجاری، بدون نیاز به درخواست اجازه، در اختیار دارید.
بنابراین بهطور خلاصه، هنگام خرید یا ساخت یک ان اف تی CC0، شما مالک خود نشان هستید، ولی اثر هنری متصل به آن متعلق به عموم است و هرکسی بهدلخواه خود میتواند از آن استفاده کند.
نشان ان اف تی CC0 چگونه کار میکند؟
هنگامی که شخصی یک انافتی دارای مجوز CC۰ را خریداری میکند، مالکیت وی روی آن انافتی در زنجیره بلوکی ثبت میشود. بنابراین، شما هنگام خرید یک نشان غیرقابل تعویض CC0، مالکیت خود بر آن را اعلام میکنید، ولی اجازه تغییر یا استفاده از هنر دیجیتالی متصل به آن را به دیگران میدهید.
از تیشرتها گرفته تا جعبههای غلات، NFTهای CC۰ به شما اجازه میدهند که هنر مرتبط با آنها را بازنشر کرده و آنها را روی هر چیزی که میخواهید بچسبانید. CC۰ بهعنوان یک مجوز CC با بیشترین میزان آزادی، به خالقان نشانهای غیر قابل معاوضه اجازه میدهد که اثر خود را بهطور کامل با هر کسی و برای هر منظوری بهاشتراک بگذارند.
مثالی از تغییر مالکیت فکری نشانهای غیرقابل تعویض به CC0
پس از اینکه کمپانی یوگا لبز (Yuga Labs) در اوت ۲۰۲۲ (مرداد ۱۴۰۱) کپی رایت CC0 را انتخاب کرد، حقوق مالکیت فکری مجموعه نشانهای غیرمثلی مشهور کریپتو پانکس (CryptoPunks) نیز برای عموم آزاد شد. اکنون، مالکان نشانهای کریپتوپانکس میتوانند از این انافتیها به روشهای مختلفی، ازجمله ساخت پروژههای مشتقشده و مشابه، استفاده کنند.
در بسیاری از موارد، نرخ یک نشان غیر قابل تعویض به متادیتا یا عکس همراه آن نیست، بلکه به سابقه مالکیت آن است که حق استفاده از مالکیت فکری به هر شکل موردنظر برای شما را مستند میکند.
تاثیر انافتیهای CC0 بر بازار چیست؟
هنگام صحبت راجع به آثار خلاقانه و کپی رایت، مالکیت دیجیتال همیشه یک موضوع داغ است. معمولاً زمانی که هنرمندی یک قطعه موسیقی، هنر یا اثر ادبی خلق میکند، وی صاحب حقوق آن است و تنها خود اوست که کنترل بر نحوه استفاده از این اثر را در اختیار دارد.
ولی کپی رایت CC0 این قاعده را تغییر داده است و هرروزه تعداد بیشتری از سازندگان نشانهای غیرقابل تعویض به سمت استفاده از NFTهای مبتنی بر CC0 میروند تا نه فقط یک محصول یا مجموعهای از محصولات، بلکه یک جنبش با پتانسیل نامحدود ایجاد کنند. بعضی از محبوبترین ان اف تیهای امروزی دارای حق نشر CC0 هستند که امکان ساخت محصولات، برندها و حتی فروشگاههای فیزیکی متمرکز بر خود را فراهم کردهاند.
دلیل اهمیت نشانهای غیرقابل معاوضه CC0 چیست؟
مسائل مربوط به حق نشر تقریباً برای همه افراد مایه مزاحمت و ناامیدی هستند. سازندگان نشانهای غیرمثلی با استفاده از حق تکثیر CC0 میتوانند به دیگران اجازه دهند از هنر دیجیتالشان برای مقاصد مختلف، چه شخصی و چه حرفهای، استفاده کنند.
یکی از دلایل اهمیت نشانهای NFT مبتنی بر حق نشر CC0، تواناییشان در شکوفایی جوامع روبهتوسعه است. تلاش جمعی یک اجتماع میتواند به توسعه یک مالکیت فکری جدید منجر شود که در آن، هر عضو ارزشی را اضافه میکند. قدرت این مدل را نباید دستکم گرفت. بسیاری از جوامع ان اف تی نیز به همین دلیل شکوفا شدهاند.
مزایای نشانهای انافتی CC0 چیست؟
مهمترین مزیت نشانهای غیر مثلی CC0، کپی رایت آزاد اثر هنری متصل به آنهاست، ولی مزایای دیگری نیز وجود دارد که در ادامه آنها را بررسی میکنیم.
آزادی کپی رایت
یکی از بزرگترین مزایای نشانهای غیرقابل معاوضه CC0، نحوه مقابله آنها با مسائل مربوط به حق تکثیر است. بااینحال، همه افراد به نرخ کار هنری آگاه هستند و حتی اگر سازندگان ان اف تیها از کپی رایت CCO برای اثرشان استفاده کرده و اجازه استفاده از آن بهصورت رایگان را به دیگران بدهند، همچنان میتوانند از آن اثر امتیاز وفاداری و سایر درآمدها را کسب کرده و درعینحال کاری که دوست دارند (ساخت هنر) را انجام دهند.
قابلیت ردیابی
ان اف تیهای CC0 بهراحتی قابل ردیابی هستند. بنابراین هیچ راهی برای پنهان کردن هویت خالق اثر وجود ندارد، چراکه این اطلاعات در زنجیره بلوکی ثبت شده و در حیطه مالکیت عمومی باقی میماند.
نرخ بیشتر
یکی دیگر از مزایای استفاده از حق نشر CC0، بالا رفتن آگاهی است که میتواند برای یک نشان NFT بههمراه داشته باشد. این آگاهی اغلب یک پروژه را به یک برند مستقل تبدیل میکند. با ایجاد و عرضه یک ان اف تی و فراهمآوری فرصت گسترش آن با مجوزی مانند CC0، نرخ پروژه میتواند به شدیداً بالا رفتن یابد.
معایب نشانهای NFT مبتنی بر CC0
شاید بتوان مهمترین مشکل نشانهای غیرقابل تعویض CC0 را کمبود کنترل روی آنها دانست. از دیگر معایب و مشکلات این دسته از ارزهای دیجیتال شامل موارد زیر هستند.
کمبود کنترل
شما بهعنوان یک مالک نشان غیرمثلی با کپی رایت CC0 میتوانید از اثر هنری آن استفاده کرده و آن را به شکل دلخواه خود تجاریسازی کنید. ولی ازآنجاییکه مالکیت فکری این اثر در حیطه مالکیت عمومی قرار دارد، هر شخص دیگری هم میتواند تصویر ان اف تی شما را دانلود کرده و به هر شکل دلخواه خود استفاده کند. به عبارت دیگر، صاحبان پروژههای NFT مبتنی بر مدل CC0 هیچ کنترلی بر نحوه استفاده از آثارشان ندارند.
اثر بیکیفیت
ماهیت باز نشانهای ان اف تی CC0 میتواند گسترش آثار بیکیفیت یا نااصیل را در پی داشته باشد. ازآنجاییکه هر کسی میتواند بدون دلواپسی از نقض حق تکثیر، یک نشان غیرقابل تعویض با کپی رایت CC0 بسازد، امکان تولید آثار تکراری هم وجود دارد. باوجودیکه بعضی از این نشانها میتوانند سودآور باشند، ولی امکان دارد بازار NFT را اشباع کرده و کیفیت منحصربهفرد پروژه اصلی را تیرهوتار یا حتی نابود کنند.
بهترین پروژههای CC0 NFT کداماند؟
باوجودیکه اولین نشان غیرقابل تعویض CC0 در سال ۲۰۲۱ وارد بازار شد، ولی این حوزه در تابستان سال ۲۰۲۲ جان گرفت و پروژههای زیادی جا پای پیشروی این حوزه گذاشتند. اولین پروژه، ناونز (Nouns) بود و پس از آن پروژههای دیگری بهنام مون بردز (Moonbirds)، کریپ تودز (CrypToadz)، اماِفِرز (Mfers) و لوت (Loot) ظهور کردند.
کلکسیون ان اف تی ناونز (Nouns)
پروژه ناونز (Nouns) اولین مجموعه ان اف تی CC0 بود که در اوت ۲۰۲۱ (مرداد ۱۴۰۰) وارد بازار شد. گروه کوچکی از توسعهدهندگان حرفهای، کلکسیونرهای نشانهای غیرمثلی و خردهسلبریتیهای این حوزه، پروژه Nouns را راهاندازی کردند.
این پروژه از زمان آغاز بهکار هر روز مزایدهای را برای یکی از نشانهای Nouns برگزار کرده است. علاوهبراین، ناونز تا کنون بیش از ۱۰۰ میلیون دلار فروش داشته است و نشانهای اتریوم دریافتی به دائوی آن انتقال وجه شده است.
جالب است بدانید که این دائو یک گونه جدید قورباغه را بهنام «Nouns DAO» نامگذاری کرده، یک نشان ناونز را به فضا فرستاده و حتی روی بطری نوشیدنیهای برند باد لایت (Bud Light) در تبلیغات مسابقه سوپر بول (Super Bowl) حضور داشته است.
کلکسیون ان اف تی مون بردز (Moonbirds)
مون بردز (Moonbirds) یکی دیگر از کلکسیونهای نشان ان اف تی CC0 است که در آوریل ۲۰۲۲ (فروردین ۱۴۰۱) روی اتریوم عرضه شد. این مجموعه از ۱۰,۰۰۰ جغد فضایی تشکیل شده است که از این تعداد، ۷,۸۷۵ نشان برای فروش عرضه شد و باقی به اعضای گروه سازنده تعلق گرفت.
به استناد دادههای بازارچه اوپن سی (OpenSea)، ارزانترین ان اف تی مون بردز درحالحاضر در مرداد ۱۴۰۳، ۰/۳۶ اتر نرخ دارد. نرخ گرانترین نشان این مجموعه نیز متعلق به مون بردز شماره ۹,۳۶۴ و برابر ۴۹۹ اتریوم است.
کلکسیون ان اف تی گابلین تاون (GoblinTown)
بعضی مجموعه ان اف تی گابلین تاون (Goblintown) را زشت میدانند، ولی بعضی دیگر آن را به دلیل منحصربهفرد بودنش دوست دارند. این کلکسیون از ۱۰,۰۰۰ نشان NFT با کپی رایت CC0 تشکیل شده است.
با پشتیبانی چندین سرمایهگذار بزرگ این حوزه از جمله دیجی مشهور استیو اوکی (Steve Aoki) از مجموعه گابلین تاون، نرخ پایه مجموعه آن اکنون در شهریور ۱۴۰۳ به ۰/۱۱ اتریوم رسیده است. گرانترین نشان این مجموعه نیز هماکنون ۱۰ اتر نرخ دارد.
مجموعه نشانهای ان اف تی اماِفِرز (Mfers)
امفرز (Mfers) یکی دیگر از کلکسیونهای نشان غیر قابل تعویض CC0 است که در نوامبر ۲۰۲۱ (آبان ۱۴۰۰) توسط فردی بهنام سارتوشی (Sartoshi) ساخته شد. نشانهای این کلسیون که حاوی ۱۰,۰۰۰ قطعه NFT مبتنی بر کپی رایت CC0 هستند، درواقع نقاشیهایی هستند که سارتوشی آنها را بهصورت دستی کشیده است.
سارتوشی با الهام از میم مشهور «Are you winning son» و ترکیب آن با ویژگیهای ان اف تیهای مجموعه کریپتوپانکس و دیگر خلاقیتهای خود، کلکسیون امفرز را خلق کرده است. در حال حاضر، نرخ پایه نشانهای امفرز ۰/۲۵۸ اتر است و گرانترین آن، ۴۲۰ اتر نرخ دارد.
مجموعه نشان NFT کریپ تودز (CrypToadz)
کریپ تودز (CrypToadz) که ترکیبی از کلمات «Crypto» و «Toads» بهمعنای «وزغهای کریپتویی» است، در مدت کوتاهی توانست به یکی از کلکسیونهای برتر ان اف تی CC0 تبدیل شود. این پروژه توسط هنرمند ناشناسی بهنام گرمپلین (Gremplin) با الهام از مجموعه کریپتوپانکس در سپتامبر ۲۰۲۱ (شهریور ۱۴۰۰) روی پلتفرم اتریوم خلق شد.
نشانهای ان اف تی CC0 این مجموعه کار خود را با نرخ پایه ۰/۰۰۶۹ اتر آغاز کردند. درحالحاضر ارزانترین نشان کریپ تودز ۰/۳۷۸۶ اتر و گرانترین آن ۳۰۰ اتر نرخ دارد.
مجموعه نشانهای ان اف تی رکت گای (Rekt Guy)
یکی از معاملهگران قدیمی والاستریت و کلکسیونر ان اف تی بهنام اووی فاروک (Ovie Faruq)، رِکت گای (Rekt Guy) را بهعنوان یک پروژه تصویر پروفایل در می ۲۰۲۲ (اردیبهشت ۱۴۰۱) منتشر کرد.
این مجموعه حول محور خلق شخصیت آقای فاروغ شکل گرفته و حس «Rekt» شدن را به شما میدهد. کلمه «Rekt» درواقع شکل نگارشی غلط کلمه «Wrecked» بهمعنی «شکسته» است و حسوحال فردی که گویی کشتیاش غرق شده است را به مخاطب القاء میکند. سلبریتیهای مختلفی همچون رپر مشهور اسنوپ داگ از این پروژه پشتیبانی کردهاند.
کلکسیون ان اف تی چین رانرز (Chain Runners)
ان اف تیهای پروژه چین رانرز (Chain Runners) نیز با کپی رایت CC0 روی زنجیره بلوکی اتریوم ساخته شدهاند. در مقایسه با دیگر NFT های CC0 که در این مطلب معرفی کردیم، چین رانرز شروع نسبتاً کندی داشت.
درحالحاضر ارزانترین ان اف تی در این مجموعه ۰/۰۱۵ اتر و گرانترین آن ۰/۹۰۵ اتر نرخ دارد.
مجموعه ان اف تی های لوت (Loot)
در نگاه اول، پروژه لوت (Loot) چیز خاصی برای ارائه ندارد؛ صرفاً انباری از لباسها، سلاحها و تجهیزات است که متعلق به یک بازی ویدئویی هستند. ولی هدف این پروژه دقیقا همین بوده است. پروژه لوت آیتمها و اقلام لازم را برای سایر سازندگان فراهم میکند تا در پروژههای خود استفاده کنند.
درواقع، با استفاده از لوت شما میتوانید تجهیزات خود را بهصورت تصادفی تولید کرده و روی زنجیره بلوکی ثبت کنید. تاکنون بازیهای مختلفی بهدلیل کپی رایت CC0، از این پروژه برای ساخت نشانهای ان اف تی خود استفاده کردهاند. درحالحاضر، ۷,۷۷۹ نشان لوت تولید شده است که ارزانترین آن ۰/۱۴۵ اتر و گرانترین آن ۶۶/۶ اتر نرخ دارد.
کلکسیون ان اف تی تاینی داینوز (Tiny Dinos)
تاینی داینوز (Tiny Dinos) یکی از خاصترین مجموعه نشانهای غیرقابل تعویض CC0 است که با استاندارد اومنی چین (Omnichain) عرضه شده است، به این معنا که امکان جابجایی آنها بین زنجیرههای مختلف ازجمله اتریوم، بایننس اسمارت چین، آپتیمیزم، پالیگان، فانتوم، آوالانچ و آربیتروم وجود دارد.
یکی دیگر از مزایای نشانهای CC0 ان اف تی این مجموعه، قابلیت تغییر پسزمینههای آنها برای شخصیسازی بیشتر است.
مجموعه ان اف تی بلیت مپ (Blitmap)
بلیت مپ (Blitmap) کار خود را بهعنوان یک اثر هنری پیکسلی آغاز کرد، ولی افراد پشت این پروژه بهسرعت بلندپروازیهای خود را گسترش دادند و پروژهای مبتنی بر داستانسرایی را ایجاد کردند که در آن، تمام تصمیمات توسط جامعه گرفته میشود.
جالب است بدانید که پس از معرفی مجموعه ان اف تی CC0 بلیت ناتس (Blitnauts) بهعنوان قهرمانان نظام زیستی علمی-فانتزی بلیتمپ، یک کلکیسیون از شخصیتهای منفی بهعنوان رقیب این مجموعه شروع به کار کرد. رقبای دیگر نیز درحالحاضر در دست ساخت هستند.
کلکسیون ان اف تی لاروا لدز (Larva Lads)
لاروا لدز (Larva Lads) یک پروژه موفق NFT با حق نشر CC0 است که از مجموعه محبوب کریپتوپانکس الهام گرفته شده است. نام این کلکسیون به اسم کمپانی سازنده کریپتوپانکس یعنی لاروا لبز (Larva Labs) نیز شباهت زیادی دارد.
نشانهای ان اف تی لاروا لدز از طریق یک قرارداد هوشمند روی اتر اسکن بهصورت رایگان منتشر شدند. اگر شما جزو آن دسته از افراد دریافتکننده این نشانها بودید، میتوانستید آنها را به نرخ کف ۰.۰۲ اتر به فروش برسانید.
مجموعه نشان NFT تابی کتس (Tubby Cats)
تابی کتس (Tubby Cats) یک مجموعه 20,000 تایی از ان اف تیهای CC0 است که روی زنجیره بلوکی اتریوم عرضه شدهاند.
جالب است بدانید که بخش اعظم این نشانها با دست طراحی شده و سپس بهصورت تصادفی با هوش مصنوعی ترکیب شدهاند.
سؤالات متداول
ان اف تیهای CC0 نوعی از نشانهای غیرقابل تعویض هستند که امکان استفاده آزادانه از اثر هنری متصل به آنها برای همه افراد وجود دارد. به عبارت دیگر، اثر هنری تحت استفاده در مالکیت عموم قرار دارد.
از جمله موفقترین نشانهای غیرمثلی CC0 میتوان ناونز (Nouns)، مون بردز (Moonbirds)، کریپ تودز (CrypToadz)، امفرز (Mfers) و لوت (Loot) را نام برد.
جمعبندی
بسیاری از پروژههای محبوب ان اف تی CC0 در ماههای اخیر در صدر جدول بازار نشانهای NFT قرار گرفتهاند. حال که با نشانهای غیرقابل تعویض CC0 و نحوه عملکردشان آشنا شدید، قادر به درک پتانسیل عظیم آنها هستید. ازجمله نشانهای غیرمثلی CC0 محبوب که در این مطلب از ارزدیجیتال معرفی کردیم، شامل ناونز (Nouns)، مون بردز (Moonbirds)، کریپ تودز (CrypToadz)، امفرز (Mfers) و لوت (Loot) هستند.