خانه
ثبت نام / ورود
ماینر ها
سبد خرید

اندر احوالات مردم کوچه و بازار؛ یکی می‌گوید طلا خریدم و ضرر کردم و دیگری می‌پرسد چرا نرخ اجناس پایین نمی‌آید؟


اندر احوالات مردم کوچه و بازار؛ یکی می‌گوید طلا خریدم و ضرر کردم و دیگری می‌پرسد چرا نرخ اجناس پایین نمی‌آید؟ | ایران ماین

به گزارش ایران ماین،نزول ناگهانی نرخ ارز و طلا در صورت ادامه‌دار شدن مذاکرات پیش‌درآمد گشایش‌های اقتصادی است. هرچند گزارش میدانی از بازار بیانگر دلواپسی افرادی است که در هفته قبل پول نقد خود را به دلار یا طلا تبدیل کرده‌اند و حالا با ریزش نرخ‌ها به فکر فروش افتاده‌اند.

جهان حوزه در خبری نوشت:عده‌ای بر این باورند که مذاکرات ادامه‌دار شده و باز هم شاهد ریزش خواهیم بود و عده‌ای دیگر می‌گویند با تخلیه هیجانات اولیه بازار نرخ‌ها برمی‌گردند. هر اتفاقی بیفتد، آرامش روانی مردمی که در طول سالیان شاهد از دست رفتن مداوم نرخ اندک پس‌انداز خود و کوچک شدن سفره خود بوده‌اند، به خطر افتاده است. زنگ خطر دلال شدن آحاد جامعه به صدا درآمده و به مرحله بحرانی رسیده است. باید دید این‌بار مذاکرات بین‌المللی می‌توانند آرامش و ثبات اقتصادی به همراه آورده و سرمایه را به سمت مشاغل تولیدی سوق دهند یا نه. 

عادت به خرید طلا در شرایط بحرانی

مردم ایران در سال‌های اخیر عادت کرده‌اند به محض شنیدن اخبار نگران‌کننده پول نقد خود را به طلا و دلار تبدیل کنند تا از افت نرخ آن جلوگیری کنند. جهش قیمتی چنان بود که در مدت زمان کوتاهی هر دلار از زیر ۷۰ هزار تومان به بالای ۱۰۰ هزار تومان رسید. طلا هم وضعیت مشابهی داشت؛ هر گرم طلا از ۸ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان عبور کرد. خریداران در مقابل طلافروشی‌ها صف کشیدند تا با همان نرخ بالا هم که شده پول خود را به طلا تبدیل کنند. اکثر طلافروشی‌ها یک بخش از مغازه خود را به فروش شمش و طلای دست دوم بدون اجرت اختصاص دادند و خریداران بدون توجه به اینکه چه چیزی می‌خرند، درخواست طلای بدون اجرت می‌کردند. حالا، بسیاری از افرادی که از ترس جنگ سکه و طلا خریده‌اند، نگران ضرر خود هستند. هرچند اکثریت، منافع جمعی را ارجح بر منافع شخصی می‌دانند و چشم‌انتظار اخبار خوش اقتصادی هستند.

دلال میدان فردوسی: بگذارید هیجانات بخوابد، دوباره گران می‌شود

حالا و با ریزش شدید نرخ این دو کالای تعیین‌کننده، بسیاری از افراد برای فروش صف کشیده‌اند؛ چرا که پیش‌بینی می‌کنند مذاکرات خوب پیش رفته و نرخ‌ها از این هم پایین‌تر بیایند. البته فعلا خریداری هم در بازار نیست. آن دسته از مردمی که با مبالغ بالا اقدام به خرید کرده‌اند، نگران از دست رفتن سرمایه خود هستند. در مناطقی مانند چهارراه استانبول و میدان فردوسی که قدم بزنید، افرادی را می‌بینید که به شوخی و جدی می‌گویند: طلا همیشه گران می‌شود، حالا که ما خریدیم برای اولین بار توافق شده و نرخ‌ها روزبه‌روز پایین می‌آید. از سویی دیگر، دلالان خیابانی و فروشنده‌ها می‌گویند: کمی صبر کنید، نرخ‌ها به خاطر هیجانات بازار کاهشی شده‌اند، وگرنه دوباره بالا خواهند رفت. یکی از آن‌ها می‌گوید: با اطمینان می‌گویم طلا تا پایان سال گرمی ۱۰ میلیون تومان را رد خواهد کرد. بگذارید این جو بخوابد.

مردم می‌پرسند چرا دلار ارزان می‌شود، نرخ اجناس کم نمی‌شود؟

یکی دیگر از مباحث داغ این روزها میان مردم این است که: چرا وقتی بهای ارز و طلا بالا می‌رود، نرخ اجناس را سریعا بالا می‌برند، ولی کم شدن نرخ تاثیری بر نزولی شدن نرخ اجناس ندارد؟ اکثر افراد فروشندگان را مقصر این وضع می‌دانند. یک خانم جوان می‌گوید: فروشندگان طوری رفتار می‌کنند انگار همگی اجناسشان را درست زمانی خریدند که دلار ۱۱۰ هزار تومان بود، و دیگر نمی‌توانند نزولی شدن نرخ داشته باشند. تا وقتی افت نرخ دلار و طلا تاثیری بر نزولی شدن نرخ اجناس و مایحتاج روزمره ندارد به چه درد ما مردم می‌خورد؟ کارشناسان پاسخ این پرسش را اینگونه می‌دهند: ریزش ناگهانی بهای ارز و طلا به عنوان دو عنصر تعیین‌کننده در اقتصاد ایران ناشی از تخلیه حباب است، و با نرخ واقعی تفاوت بسیار دارد. وقتی بالا رفتن نرخ داریم نرخ پول ملی پایین می‌آید، ولی با نزولی شدن نرخ ناگهانی ارز و طلا، نرخ پول ملی به ناگهان بالا نمی‌رود. چرا که بالا رفتن نرخ پول ملی و شاخصه‌های رفاه به بالا رفتن تولید ناخالص داخلی گره خورده‌اند. وقتی عمده منابع اقتصادی کشور در بازار طلا یا ارز سرمایه‌گذاری شده و مشاغل تولیدی خوابیده‌اند، نمی‌توان انتظار ارتقا و بهبود پول ملی را کشید. در شرایط فعلی بهای ارز و طلا به طور هیجانی تعیین می‌شود و نمی‌توان نرخ واقعی را مشخص کرد، بنابر این، نرخ‌گذاری دقیق امری نشدنی خواهد بود. کارشناسان بر این باورند که قطعی شدن نتیجه مذاکرات و حرکت به سوی بهبود روابط بین‌الملل و رفع تحریم‌ها می‌تواند سرآغاز ثبات اقتصادی و رفع تلاطم از بازارهای مالی باشد.