مسیر متفاوت طلا و بورس در سایه نزول تنش/ سرمایهگذاران از طلا به بازار سهام کوچ کردند

به گزارش ایران ماین، از دوشنبه هفته گذشته که ترامپ در دیدار با نخستوزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو، اعلام کرد قرار است روز شنبه مذاکراتی میان مقامات کشورمان و نماینده او در عمان صورت گیرد، شاهد توسعه چشمگیر بازار سرمایه بودیم. بازار سرمایه طی چهار روز معاملاتی نزدیک به ۵.۹ درصد توسعه داشته است.
اقتصادآنلاین در خبری نوشت:پیش از این نیز تحلیلگران بازار سرمایه تأکید کرده بودند که در شرایط فعلی، بازار سرمایه نسبت به دلار و طلا بازاری جامانده و ارزنده به شمار میرود. تنها کافی است یک شوک مثبت سیاسی، مانند آغاز مذاکرات ایران و آمریکا بر سر حل اختلافات هستهای، وارد شود تا بازار سرمایه جان تازهای بگیرد.
این شوک مثبت از هفته گذشته وارد بازار شد و شاهد بودیم که شاخصکل بورس بهطور قابل توجهی توسعه کرد.
درست است که اقتصاد ایران در سال ۱۴۰۴ با موانع متعددی روبهرو است، ولی یک توافق مثبت که بتواند ریسکهای سیاسی تحمیلشده به اقتصاد ایران، بهویژه بازار سرمایه را نزول دهد، میتواند چشمانداز روشنی برای فعالان این بازار در سال آینده ترسیم کند.
از صبح سهشنبه هفته گذشته، همزمان با آغاز روند صعودی بازار سرمایه، در بازارهای موازی شاهد افت و نزولی شدن نرخ ها بودهایم.
نمودار زیر بهرهوری بازارها از سهشنبه هفته گذشته تاکنون را نشان میدهد.
بیشک، افزایش اخیر بازار سرمایه بیشتر ناشی از هیجاناتی است که از فضای مذاکرات سیاسی نشأت گرفته و برای توسعه پایدار شاخصکل، نیاز به اصلاحات جدیتری وجود دارد، ولی تغییرات اخیر نشان دادهاند که برای رونق پایدار بازار سرمایه، علاوه بر اصلاحات اقتصادی، نزول ریسکهای سیاسی نیز ضرورتی انکارناپذیر است؛ مسئلهای که میتواند نقش مهمی در رفع دلواپسی فعالان اقتصادی ایفا کند.
نکته جالب توجه این است که از زمان عرضه خبر مذاکرات ایران و آمریکا، شاهد ورود نقدینگی به خرید و فروش خرد بازار سرمایه و در مقابل، خروج سنگین سرمایه از صندوقهای طلا بودهایم.
در این مدت، نرخ دلاری بازار سرمایه نیز از ۱۰۰ میلیارد دلار به بیش از ۱۲۳ میلیارد دلار رسیده است؛ موضوعی که هم به دلیل توسعه بالای شاخصکل و هم به علت افت نرخ دلار آزاد رخ داده است.
در سال ۱۴۰۳، بهدلیل نبود مذاکرات میان ایران و آمریکا، شاهد بالا رفتن انتظارات تورمی بودیم. مردم برای حفظ نرخ داراییهای خود به سمت خرید دلار و طلا یا سرمایهگذاری در صندوقهای طلا روی آوردند.
ولی اکنون که مذاکرات آغاز شده و امید به توافق وجود دارد، میتوان انتظار داشت با نزول انتظارات تورمی، نرخ دلار و طلا نزول یافته و مردم به سرمایهگذاری در بازار سرمایه ترغیب شوند.
نمودار زیر میزان ورود و خروج پول حقیقی به صندوقهای طلا را نشان میدهد.
تغییرات اخیر بار دیگر ثابت کرد که سیاست و اقتصاد بهشدت به یکدیگر گره خوردهاند و مسیر مستقلی ندارند. در سایه ریسکهای سیاسی، نمیتوان به ثبات و توسعه اقتصادی دست یافت، و در نتیجه بازار سرمایه نیز نمیتواند کارایی مطلوبی داشته باشد.