هیئت ثبات مالی هشدار داد؛ توکنیزه کردن داراییها تهدیدی برای ثبات جهانی؟
هیئت ثبات مالی (FSB) و بانک تسویهحسابهای بینالمللی (BIS) در گزارشهای اخیر خود بر تهدیدات مرتبط با توکنیزه کردن داراییها تأکید کرده و خواستار تنظیم مقررات بیشتر در این زمینه شدهاند.
توکنیزه کردن به معنای دیجیتالیسازی داراییهای دنیای واقعی، مانند اوراق بهادار با استفاده از فناوری دفترکل توزیعشده است.
هیئت ثبات مالی در گزارش خود سه آسیبپذیری اصلی توکنیزه کردن را شناسایی کرده است: داراییهای مرجع توکنیزه شده، کمپانیکنندگان در پروژههای توکنیزهسازی، و فناوری جدید و نحوه تعامل آن با سیستمهای قدیمی. کلاوس نات (Klaas Knot)، رئیس هیئت ثبات مالی، هشدار داده که اگر روند توکنیزه کردن به مقیاس بزرگ برسد و محصولات پیچیده و غیرشفاف بهصورت خودکار معامله شوند، ثبات مالی با چالشهای جدی مواجه خواهد شد. او بر لزوم کنترل، تنظیم مقررات و اجرای مقررات سختگیرانه در این زمینه تأکید کرد.
در لایه جهانی، بسیاری از کشورها در حال بررسی توکنیزه کردن داراییها هستند و هیئت ثبات مالی این موضوع را یکی از اولویتهای اصلی خود برای کنترل قرار داده است.
در حال حاضر، بیش از ۴۰ کمپانی به بانک تسویهحسابهای بینالمللی پیوستهاند تا استفاده از فرآیند توکنیزه کردن را برای پرداختهای بینالمللی بررسی کنند.
بانک BIS نیز در گزارشی دیگر به مزایای توکنیزه کردن داراییها، از جمله نزول مشکلات ناشی از استفاده از سیستمهای مختلف برای خرید و فروش، اشاره کرده است.
با این حال، این گزارش همچنین به خطراتی مانند ریسکهای اعتباری، نقدینگی و ایمنی سایبری پرداخته و به نقشهای جدید دلالها و احتمال بروز تضاد منافع در این فرایند اشاره نموده است. این بانک هم بر ضرورت ایجاد حاکمیت مناسب برای نزول این تهدیدات تأکید دارد.