پیشبینی مهم یک کارشناس از نرخ طلا/ دلار تا چه قیمتی پایین میآید

امیرعباس آذرموند: این هفته در حالی رو به پایان است که در نخست روز آن، حادثه بندرعباس رخ داد و به سرعت همه معادلات را در بازارها به هم ریخت. در شرایطی که از ۲۰ فروردین و با اعلام عمومی مذاکرات ایران و آمریکا در عمان، بازار روندی کاهنده را آغاز کرد و این روند آنقدر ادامه یافت که به ارتقا ۲۰ درصدی نرخ منجر شده بود، با انفجار در مهمترین بندر ایران، روندی دیگر در پیش گرفت. این روند در بازار سرمایه هم تکرار شد تا این هفته در یکی دو روز اول خود روندی متفاوت را تجربه کند.
بیشتر بخوانید:
پیشبینی مهم یک کارشناس از اقتصاد ایران در صورت توافق / مولوی: هیچ اقدامی مهمتر از مهار تورم نیست
رونمایی از مهمترین دلیل نوسان بهای ارز/ فرزانی: دولت اجازه ارزانتر شدن نرخ دلار را نمیدهد
آخرین خبر از بررسی FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام/ شقاقی: خروج از لیست سیاه به اراده سیاسی نیاز دارد
روند افزایشی نرخها پس از یکی دو روز معکوس شد در پایان هفته همچنان نرخ هر دلار ایالات متحده در مدار ۸۰ هزار تومانی قرار دارد. اکنون اغلب کارشناسان معتقدند که مذاکرات و نتیجه آن بازیگر اصلی تغییرات در بازار داخلی خواهد بود. چنانچه اتفاق خاصی رخ ندهد که هیجانات منفی را بالا ببرد، انتظار میرود بازار در هفته آینده هم روند با ثبات خود را ثابت نگه دارد.
در همین رابطه هومن زنگنه، عضو هیئت مدیره اتحادیه تولیدکنندگان طلا و جواهر ایران، در مورد چشمانداز کوتاه مدت بازارها به ایران ماین گفت: «من فکر میکنم در بازه زمانی کوتاه مدت، بازارها ثبات فعلی را خواهند داشت. در بازار ارز به احتمال فراوان نرخ دلار اندکی دوباره نزول خواهد یافت. هر چند امکان دارد هیجاناتی به وجود بیایند که نرخها تکان بخورد اما این نیز مقطعی خواهد بود و حتی اگر توافق کامل هم صورت بگیرد در بلندمدت نرخ دلار در همین کانال فعلی باقی خواهد ماند.»
او راجع به هیجانات توضیح داد: «هیجانات میتوانند روندهای حاکم بر بازار را دگرگون و یا معکوس کنند. هیجانات اغلب میتواند ناشی از اتفاقات غیرقابل پیشبینی باشد و همه چیز را تحت تاثیر قرار دهد. به طور مثال ما در روزهای تعطیلات عید هم دیدیم که نرخ دلار ناگهان ۲۰ درصد گرانتر شد و در اواخر فروردین وقتی بحث مذاکره آغاز شد مشابه همین میزان دلار ارزانتر شد.»
عضو هیات مدیرت اتحادیه تولیدکنندگان طلا و جواهر در مورد بازار طلای جهانی پیشبینی روند افزایشی نسبی در کوتاه مدت را داشت.
وی تاکید نمود که در میان مدت روند جهانی نرخ اونس طلا را فزاینده میداند و در ادامه گفت: «دلیل اینکه نرخ طلا بالا میرود اقدامات دولت ایالات متحده در لایه جهانی است. تحلیلهای موسسات دارای اعتبار در لایه بین المللی نیز اغلب احتمال بالا رفتن را برای طلا در نظر میگیرند. در مصاحبه پیشین هم توضیح دادم که انتظار دارم نرخ اونس تا ۳۷۰۰ دلار هم بالا رفتن یابد.»
زنگنه گفت: «در بازار داخلی هم سرمایهگذاری در بخشهای دیگر مانند بازار مسکن، بورس و حتی فرابورس راندمان کافی را نداشته و به اصطلاح سرمایهگذاری امنی برای سرمایهگذاران نبوده است. پس در این وضعیت همچنان طلا میتواند توجیهپذیرتر باشد. این در حالی است که در لایه بین المللی هنوز معدن جدیدی هم کشف نشده که بتواند با بالا رفتن عرضه به مدیریت وضع موجود کمک کند. بازار طلا آنقدر امن هست که حتی کشورها و بانکها هم پشتوانه خود را این فلز گرانبها قرار دادهاند.»
از نظر این تحلیلگر بازارها، باید در بررسی احتمالات، چالشهای بازار داخلی و خارجی از یکدیگر تفکیک کرد و خاطرنشان ساخت: «همانطوری که گفتم نوسانات موجود در بازار جهانی به دلیل اقدامات سیاستگذار در واشنگتن بوده است. عدم تفکیک بازار داخلی و خارجی میتواند به کیفیت تحلیل آسیب جدی بزند.»
وی به یک ماه پیش اشاره کرد که با وجود اینکه نرخ جهانی اونس طلا ۲۸۰۰ دلار بود، نرخ هر گرم طلای ۱۸ عیار در داخل ایران به ۸ میلیون تومان رسید اما امروز که نرخ جهانی اونس ۳۴۰۰ دلار می باشد، نرخ هر گرم طلای ۱۸ عیار حدود ۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان می باشد.
اغلب کارشناسان این موضوع متناقض را به نزول نرخ دلار مرتبط میدانند زیرا نرخ طلا در داخل تحت تاثیر نوسانات جهانی و نرخ دلار می باشد. هنگامی که نرخ هر گرم طلای ۱۸ عیار بیش از ۸ میلیون تومان بود، هر دلار حدود ۱۰۵ هزار تومان نرخ داشت.
زنگنه هشدار داد: «در خصوص وضعیت بازار جهانی طلا باید این را بدانیم که اقدامات تعرفهای ترامپ به ویژه علیه چین در نهایت موجب بالا رفتن هزینههای تجارت در لایه بینالمللی خواهد شد و این مهم قطعی است. در این شرایط کشوری چون چین که یک کشور سرمایهگذار است امکان دارد ناچار شود در تجارت جهانی از طلا بیشتر استفاده کند. این اتفاق به بالا رفتن تقاضا برای طلا و بالا رفتن نرخ میتواند دامن بزند.»